gr gr Ελληνικά en en English
f S
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Σεμινάρια

Ακαδημαϊκό Έτος:

3ο Σεμινάριο: Αντώνης Χατζηκυριάκου, "Ψηφιακά εργαλεία στην οικονομική και περιβαλλοντική ιστορία: οι περιουσιολογικές και χαρτογραφικές καταγραφές της Κύπρου του 19ου αιώνα"
01-02-2021
Ομιλητής:
Χατζηκυριάκου Αντώνης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ)
Σχολιασμός:
Σωκράτης Πετμεζάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης & ΙΜΣ/ΙΤΕ)

Περίληψη

Η ανακοίνωση εξετάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης των εργαλείων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών για τη συνδυαστική ανάλυση ποσοτικών και χαρτογραφικών πηγών για τη διερεύνηση της σχέσης οικονομίας, περιβάλλοντος και τοπίου στην Κύπρο του 19ου αιώνα. Η έρευνα στηρίζεται στην οθωμανική περιουσιολογική απογραφή του 1832/33 και στην πρώτη νεωτερικού τύπου τριγωνομετρική χαρτογραφική αποτύπωση της Κύπρου μεγάλης ακρίβειας που έγινε από τους Βρετανούς το 1883. Παρά το ότι και οι δύο πηγές αποτελούν για διαφορετικούς λόγους την καταγραφή μιας ιδιαίτερης στιγμής του αγροτικού και αστικού τοπίου της Κύπρου και άρα οι όποιες γενικεύσεις είναι πολύ δύσκολες, ο πλούτος των δεδομένων που μας παρουσιάζουν παραμένει σημαντικός για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ οικονομίας και περιβάλλοντος στο νησί. Αξιοποιώντας τις μεθοδολογίες της βαθιάς χαρτογράφησης (deep mapping), η ανακοίνωση θα παρουσιάσει τα ευρήματα της επεξεργασίας και της ανάλυσης ενός όγκου υλικού 1.386 σελίδων που περιέχουν δεδομένα σε σχέση με 894 γεωγραφικά αντικείμενα, 20.211 νοικοκυριά, 25.163 άτομα και 99.532 ιδιοκτησίες. Οι πολύτιμες γεωγραφικές πληροφορίες του χάρτη του 1883 επιτρέπουν δε τον συσχετισμό των οικονομικών αυτών δεδομένων με το περιβάλλον και το τοπίου της εποχής.

Ημερομηνία: Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 16:00-18:00

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο, χρειάζεται να εγγραφείτε στον σύνδεσμο https://zoom.us/webinar/register/WN_cUI_Ds0eSSmHpd4ZW4mBnQ
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.2ο Σεμινάριο: Χρήστος Τσάκας, "Από το Σχέδιο Μάρσαλ στην Κοινή Αγορά: Ελλάδα, Γερμανία, Ευρώπη, 1953–81"
07-12-2020
Ομιλητής:
Τσάκας Χρήστος (Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα)
Σχολιασμός:
Άννα Μαχαιρά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Περίληψη:

Η ανακοίνωση αυτή θα εξετάσει την ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης κατά τις τρεις δεκαετίες, από το ελληνογερμανικό σύμφωνο του 1953 μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην Κοινότητα το 1981. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή είναι μια ιστορία την οποία έχει επισκιάσει το παρελθόν. Η βασική θέση μου, αντίθετα, είναι ότι οι μεταπολεμικές ελληνογερμανικές σχέσεις αρθρώθηκαν γύρω την ευρωπαϊκή ενοποίηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Φωτίζοντας το ρόλο της Δυτικής Γερμανίας στη διαμόρφωση του ελληνικού αναπτυξιακού υποδείγματος και εστιάζοντας στις πολιτικές προεκτάσεις της δράσης των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών δικτύων, υποστηρίζω ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στην Κοινότητα το 1981, είχε μια μακρά προϊστορία στις εκσυγχρονιστικές στρατηγικές τις οποίες υιοθέτησαν οι δύο χώρες ήδη από τη δεκαετία του 1950. Και ήταν η επιτυχία, όχι η αποτυχία, αυτών των στρατηγικών που βρίσκεται στη ρίζα των επίμονων προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδας: το ολοένα διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της χώρας, υπήρξε το τίμημα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. 

 

Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 16:00-18:00

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο, χρειάζεται να εγγραφείτε στον σύνδεσμο https://zoom.us/webinar/register/WN_42hmZBLgRH6XvXsUwg6Lbw
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.1ο Σεμινάριο: Βασίλης Μανουσάκης, "Η Ελλάδα της Μαύρης Αγοράς, 1941-1944: διαστάσεις ενός κοινωνικοοικονομικού φαινομένου"
02-11-2020
Ομιλητής:
Μανουσάκης Βασίλης (Ιστορικός, Δρ. ΑΠΘ)
Σχολιασμός:
Ανδρέας Κακριδής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Περίληψη
Η αποκοπή της κατεχόμενης Ελλάδας από παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού, η εκτεταμένη απόκρυψη, οι αγορές (και αρπαγές) από πλευράς των κατακτητών, η κατάρρευση των εσωτερικών μεταφορών και η μειωμένη αγροτική παραγωγή λόγω της επιστράτευσης και του πολέμου ήταν βασικές αιτίες εμφάνισης της Μαύρης Αγοράς. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν ήταν μονοδιάστατο ούτε χαρακτηριζόταν από ομοιομορφία και σταθερότητα στον χρόνο και στον χώρο. Τα διαφορετικά «χρώματα» της αγοράς («Λευκή», «Μαύρη», «γκρίζα»), οι γεωγραφικές διαφορές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, οι διακυμάνσεις ανάλογα με τη πορεία του πολέμου, και ο ρόλος των αρχών κατοχής και των δασολογικών κυβερνήσεων (προσπάθεια καταστολής αλλά και περιπτώσεις συνενοχής), καθώς επίσης οι κοινωνικές συνέπειές του φαινομένου είναι κάποιες από τις πτυχές του που θα εξεταστούν στην παρουσίαση αυτή.

Ημερομηνία: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, ώρα 16:00-18:00

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο, χρειάζεται να εγγραφείτε στον σύνδεσμο https://zoom.us/webinar/register/WN_wfAsoSI6R4mB94Cz-IK_CA
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.NewsletterΗ Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016