gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ανακοινώσεις

Ψήφισμα της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας για την απώλεια του Γιώργου Δερτιλή (1939-2023)

22-02-2023 19:40

Είναι με ιδιαίτερη οδύνη που τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Γιώργου Δερτιλή, Ακαδημαϊκού, ομότιμου Διευθυντή Σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, ιδρυτικού μέλους και πρώτου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μας.

Ο Γιώργος Δερτιλής με το ευρύ και σημαντικό έργο του και τη δράση του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανανέωση της Ελληνικής ιστοριογραφίας μετά τη Μεταπολίτευση, τη θεσμική συγκρότηση, τον συγχρονισμό και την εξωστρέφεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά ιδρύματα. Έχει δίκαια αναδειχτεί σε έναν από τους μείζονες ιστορικούς της γενιάς του και, πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, το έργο του έχει επιδραστικά επηρεάσει την πρόσληψη της σύγχρονης ιστορίας στον δημόσιο χώρο.

Ο Δερτιλής στάθηκε ένα υποδειγματικός δάσκαλος για τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπου υπηρέτησε, και ένας γενναιόδωρος μέντορας για τους νεαρούς συναδέλφους του από όλες τις θέσεις ευθύνης από τις οποίες κλήθηκε να συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη. Στάθηκε μακρυά από θορυβώδεις δηλώσεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά ήταν πάντοτε παρών σε κάθε κομβική στιγμή της ακαδημαϊκής μας ιστορίας. Ο ρεαλισμός του δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει και να υποστηρίξει ένα συλλογικό επιστημονικό όραμα, να θέσει και να επιδιώξει μακροπρόθεσμους στόχους που χάρη στην επίμονη δράση του έδωσαν συχνότατα ώριμα αποτελέσματα. Οι μαθητές, οι συνάδελφοι και οι ομότεχνοί του θα θυμόμαστε πάντοτε την ανιδιοτελή του προσφορά.

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους αγαπημένους του ανθρώπους.

Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2023

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας


Newsletter



Η Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016