gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ενημέρωση

Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας

10-10-2022 23:40

Μεταξύ Πέμπτης 29ης Σεπτεμβρίου και Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου 2022, διεξήχθη με επιτυχία στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, με θέμα “Μορφές του Καπιταλισμού στη Μεσόγειο (18ος-20ός αιώνας)” (Varieties of Capitalism in the Mediterranean, 18th-20th century). Το συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών  Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο συνέδριο, που διεξήχθη με δυο παράλληλες συνεδρίες και αποκλειστικά με φυσική παρουσία, συμμετείχαν 70 ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες από δέκα χώρες, οι οποίοι επιχείρησαν με τις παρεμβάσεις τους να εξετάσουν τις διάφορες μορφές που έλαβε ο Καπιταλισμός και οι καπιταλιστικές σχέσεις στη Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις αιώνες. Ο Καπιταλισμός εξετάστηκε ως ένα παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο που δεν μπορεί να περιοριστεί αναλυτικά στα στενά εθνικά γεωγραφικά όρια αλλά απαιτεί μια διαεθνική προσέγγιση που να μελετά τις ανταλλαγές και μετακινήσεις, τις μορφές οργάνωσης της εργασίας και τα παραγωγικά δίκτυα πέρα και έξω από τα κρατικά όρια, υπερβαίνοντας έτσι την κυρίαρχη ακόμα παράδοση του Μεθοδολογικού Εθνικισμού. Σύμφωνα με τη σταθερή επιλογή της Εταιρείας μας οι ανακοινώσεις αναρτήθηκαν εκ των προτέρων στο ιστότοπο του συνεδρίου, γεγονός που επέτρεψε στους επιλεγμένους για κάθε συνεδρία σχολιαστές να ανοίξουν με τις παρατηρήσεις τους την συζήτηση με τους παριστάμενους συνέδρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας ευχαριστεί τους συμμετέχοντες συνέδρους και θέλει να αναγνωρίσει την αφοσίωση και την ικανότητα με την οποία η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή έφεραν σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, δεδομένων των προβλημάτων, οργανωτικών και οικονομικών που προκάλεσε η πανδημία.

Σταθεροί θεσμικοί αρωγοί στάθηκαν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών  Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ η Τράπεζας της Ελλάδας ήταν γενναιόδωρη χορηγός και συνεργάτης.

Ο αρχικός σχεδιασμός, που η πανδημία ανέτρεψε, προέβλεπε το συνέδριο να διεξαχθεί στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι συνάδελφοι και η διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου  βοήθησαν αποτελεσματικά να κρατήσουμε ζωντανό το επιστημονικό ενδιαφέρον των συνέδρων μέσα σε αντίξοες συνθήκες και εντέλει μετά από δυο αναβολές, να ανανεώσουμε την πρόσκληση, στην Αθήνα, και να διεξάγουμε το συνέδριο χωρίς μεγάλες απώλειες.

Ξεχωριστή αναφορά για την ανιδιοτελή προσφορά τους πρέπει να γίνει στον Αποστόλη Τσάνο, φοιτητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, και τους Ίωνα Μάνεση και Αθηνά Φρεντζά, συνεργάτες του Ιστορικού Αρχείου  της Τράπεζας της Ελλάδας.


Newsletter



Η Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016