gr gr Ελληνικά en en English
f S
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Σεμινάρια

Ακαδημαϊκό Έτος:

6o Σεμινάριο: Καλλιόπη Βασιλάκη, "Η ναυτική κοινότητα της La Ciotat από το ιστίο στον ατμό (1850-1916): μια επιβληθείσα μετάβαση;"
09-05-2022
Ομιλητής:
Δρ. Βασιλάκη Καλλιόπη (ΙΜΣ/ΙΤΕ)
Σχολιασμός:
Δρ. Κατερίνα Γαλάνη (ΙΜΣ/ΙΤΕ και ΕΑΠ)

Περίληψη

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η La Ciotat, μια μικρή ναυτική κοινότητα της γαλλικής μεσογείου, βίωσε μια ταχεία και ριζική μεταβολή της κοινωνικό-οικονομικής διάρθρωσής της. Η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό στην ναυτιλία επηρέασε καθοριστικά την πόλη διαφοροποιώντας την οικονομία της και μεταμορφώνοντας την κοινωνική σύστασή της. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Compagnie des Messageries Maritimes, η μεγαλύτερη ατμοπλοϊκή εταιρεία της Γαλλίας επιδοτούμενη από το κράτος. Η εταιρεία, ταυτόχρονα με την ίδρυσή της το 1851, διαμόρφωσε στη La Ciotat την τεχνική της βάση, δημιουργώντας το ναυπηγικό κέντρο κατασκευής, επισκευής και συντήρησης του στόλου της καθώς και το κέντρο εκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού των πλοίων της. Ως εκ τούτου, η La Ciotat μετατοπίστηκε προς την βιομηχανική παραγωγή και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ναυπηγικά κέντρα της Μεσογείου. Η ανακοίνωση αυτή θα εστιάσει στην διαδικασία της μετάβασης της ναυτικής κοινότητας της La Ciotat αναλύοντας τον ρόλο και την επιρροή της Compagnie des Messageries Maritimes στις καθοριστικές μεταβολές που έλαβαν χώρα στη πόλη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

Ημερομηνία: Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 (ώρα 16.00-18.00)

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο διαδικτυακά, χρειάζεται να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_M3_2DEvETieR9N4Ji-We7Q
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.5ο Σεμινάριο: Gergana Georgieva, "Temettuat defters as a source for the history of the Bulgarian lands and the Balkans"
28-03-2022
Ομιλητής:
Georgieva Gergana (University of Veliko Turnovo)
Σχολιασμός:
Ανδρεας Λυμπεράτος (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Αντώνης Χατζηκυριάκου (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Περίληψη

The lecture presents temettuat defters as a source for the nineteenth-century economic and social history of the Balkans. The presentation will communicate some results, based on current research of temettuat defters from northern Bulgarian lands. More than one million households were included in the description of property and income in 1844-1845. Because the particular defters’ data take households as their basis, the information they provide is very detailed and creates a big pool of statistical information, which can shed light to different aspects of the socio-economic history of the region: economic development of certain settlements or regions; comparison of financial status of the taxpayers; characteristics of the individual farms and property; professional profile of a village or a town; diversity of agricultural products and animals in a region; analysis of the social structure with close look at some social and professional groups; analysis of demographic structure. Although the inventory had not been completed, the preserved temettuat defters became the most detailed and profound source for the nineteenth century Ottoman economy and society. Some limitations of the source will be discussed too. The lecture places emphasis on the regional specifics of the economic and social history of the Balkans. Actually, temettuat defters can combine very well (and verify) information from non-Ottoman sources. They are very suitable for highlighting regional specifics and comparing different regions.

 

Ημερομηνία: Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 (ώρα 16.00-18.00)

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο διαδικτυακά, χρειάζεται να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_SKIxPtzLTg--oQEZaD91vg
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.4ο Σεμινάριο: Φώτης Μπαρούτσος, "Η οικογένεια Σπάδα στις συμπληγάδες του Παλαιού καθεστώτος και της νεοτερικότητας (Κέρκυρα, 19ος αιώνας)"
31-01-2022
Ομιλητής:
Μπαρούτσος Φώτης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Σχολιασμός:
Νίκος Καραπιδάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και Κατερίνα Μπρέγιαννη (ΚΕΙΝΕ/Ακαδημία Αθηνών)

Περίληψη

Το ερευνητικό σχήµα που ακολουθούµε για τη µελέτη της οικογένειας Σπάδα στο διάστηµα 1830- 1895 δεν είναι η βιογραφία, αλλά εξαντλητική µελέτη όλων των δραστηριοτήτων του Αλέξανδρου Σπάδα και των µελών της άµεσης οικογένειάς του, µε στόχο να εντοπίσουµε συγκλίνουσες και αποκλίνουσες συµπεριφορές από τις "αναµενόµενες", όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην περιορισµένη ιστοριογραφική παραγωγή για τον κερκυραϊκό 19ο αιώνα. Εντοπίζουµε, επίσης, την έρευνά µας σε δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση των δράσεων και των αδρανειών των µελών της οικογένειας: τη µέτρηση οικονοµικών στοιχείων που θα µας επέτρεπαν να συνεισφέρουµε στην αποτύπωση του βιοτικού επιπέδου της περιόδου· τον προσδιορισµό της ουσίας και των διαστάσεων του Αγροτικού ζητήµατος της Κέρκυρας που ταλάνισε τον Αλέξανδρο Σπάδα, όπως και τους περισσότερους Κερκυραίους.

Για να αποδώσει η έρευνα ήταν αναγκαία µια νέα ανάγνωση του κερκυραϊκού 19ου αιώνα, η οποία βασίστηκε σε δύο άξονες: την επαναδιαπραγµάτευση της Βρετανικής Προστασίας ως προς τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του Ηνωµένου Βασιλείου και τις επιλογές των επιµέρους αρµοστών· τo περιεχόµενο της µετάβασης από τη βενετική περίοδο στη νεοτερική, δηλαδή την αλλαγή ταχύτητας και ιεραρχήσεων στο κοινωνικό και οικονοµικό πεδίο.

Ημερομηνία: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 16.00-18.00)

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο διαδικτυακά, χρειάζεται να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_BGSqYcmtRCyN8l8-cEnR-A
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.

 

https://history.ionio.gr/gr/department/teachers/584-baroutsos/3ο Σεμινάριο: Σίμος Μποζίκης, "Δημόσια οικονομία και κράτος το Εικοσιένα: διαπιστώσεις και συμπληρωματικές ερευνητικές κατευθύνσεις"
13-12-2021
Ομιλητής:
Μποζίκης Σίμος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Σχολιασμός:
Δημήτρης Δημητρόπουλος (ΙΙΕ/ΕΙΕ)

Περίληψη

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας αναλύεται η σχέση της εθνικής Διοίκησης και των επιμέρους φορέων ισχύος με τις κυριότερες πηγές υλικών πόρων στις οποίες βασίστηκε η Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από μια συγκριτική θεώρηση των δημοσίων εσόδων, με άξονα το βαθμό ελέγχου αυτών των εσόδων από την εθνική Διοίκηση, χαρτογραφούνται δυναμικές σχετικά με την ομογενοποίηση και την ενίσχυση των κεντρικών χαρακτηριστικών του επαναστατικού κράτους. Τα προηγούμενα αποτελούν τμήμα παλαιότερων ερευνών οι οποίες, στη συνέχεια, επεκτάθηκαν σε άλλες συνιστώσες του πλαισίου των “οικονομικών του αγώνα”: αφενός στο χρήμα και στο χρέος, αφετέρου στο νόμισμα και στις τιμές –σε αυτήν την περίπτωση με στόχο τη στάθμιση των φορολογικών εσόδων. Αυτές οι συνιστώσες θα αποτελέσουν, επιγραμματικά, το δεύτερο μέρος της ομιλίας, με έμφαση στα κύρια συμπεράσματα.

Ημερομηνία: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 16.00-18.00)

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο διαδικτυακά, χρειάζεται να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_prfaJRcSQfSoUeNdSay_Hg
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.

https://ionio.academia.edu/ΣίμοςΜποζίκης

 2ο Σεμινάριο: Σάκης Γκέκας, "Η μετανάστευση στον Καναδά από την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία"
29-11-2021
Ομιλητής:
Γκέκας Σάκης (York University, Hellenic Heritage Foundation Chair of Modern Greek History)
Σχολιασμός:
Μαρία Δαμηλάκου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Λίνα Βεντούρα (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Σάκης Γκέκας (Hellenic Heritage Foundation Chair of Modern Greek History, York University)

https://profiles.laps.yorku.ca/profiles/agekas/

Οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα έφτασαν στον Καναδά τον δέκατο ένατο αιώνα και οι περισσότεροι την δεκαετία του 1960. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο δίνει μεγαλύτερη σημασία στην περίοδο από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1930, καθώς τα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο αυτή αποτελούν αφορμή για διερεύνηση της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των μεταναστών στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στον Καναδά. Ο στόχος είναι η συγγραφή μιας ιστορίας που διατηρεί ισορροπία στην προσέγγισή της ανάμεσα στη χώρα προέλευσης και στη χώρα εγκατάστασης. Αυτή τη στάση ισορροπίας εξάλλου φαίνεται να επιχείρησαν να κρατήσουν πολλοί μετανάστες. Η οικονομική και δημογραφική διαστρωμάτωση των μεταναστών, η επαγγελματική τους ένταξη στην οικονομία του Καναδά, αλλά και οι εθνικισμοί που μεταφέρουν ή τους ακολουθούν στη νέα τους χώρα τεκμηριώνονται με πηγές όπως η απογραφή του 1921, έγγραφα της Καναδικής υπηρεσίας μετανάστευσης, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό, τοπικές ιστορίες, και μελέτες για την οικονομία και κοινωνία της περιόδου και στις δύο χώρες.

Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 (ώρα 16.00-18.00)

 

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο διαδικτυακά, χρειάζεται να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_OYGNAk3oT8-XQnLQ75vIdw
Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.

 1ο Σεμινάριο: Korinna Schönhärl, "‘Unfortunately We Are Bankrupt' The Greek Bankruptcy Crisis of 1893 and Its Remembrance in the World Economic Crisis, 2010-2011"
18-10-2021
Ομιλητής:
Schönhärl Korinna (Universität Paderborn)
Σχολιασμός:
Νίκος Θεοχαράκης (ΕΚΠΑ)

It is often noted that people remember the past to better manage the present. One major driving force of economic behaviour is expectations of the future or ‘imagined futures’, as the sociologist Jens Beckert calls them. But whereas these expectations are oriented towards the future, the frames in which they arise are strongly influenced by the past. During economically difficult situations, economic crises of the past were especially intensively remembered and discussed. The thesis of this chapter is that actors in the public sphere remember crises in alarming situations to orient themselves, construct fictional expectations of the future, and legitimize decisions that have to be taken in the present. The Greek debt crisis from 2009 onwards is used as a case study. The past crisis most recalled in collective memory in this period is the one that followed the Greek bankruptcy of 1893.

Ημερομηνία: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 16.00-18.00) 

Προκειμένου να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο, χρειάζεται να εγγραφείτε στον σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_2xjDn0fUS8m1X65zfglXpA?_x_zm_rtaid=H8_T14B3QJ-TQ-pCJjk0hQ.1633200336906.59fc9c5c90c22263cff71212f3f94bb1&_x_zm_rhtaid=74

Μετά το πέρας της εγγραφής σας, θα σάς αποσταλεί μήνυμα επιβεβαίωσης, με οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε.NewsletterΗ Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016