gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ενημέρωση

Το ιστορικό τοπίο στα τέλη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Γαλλική επιστημονική αποστολή του Μοριά, 1829.

03-07-2022 12:08

Η ψηφιακή εφαρμογή https://moree1829.gr/ είναι ένα εργαλείο οργάνωσης και αναζήτησης πληροφοριών γύρω από την κατάσταση του χώρου, των ανθρώπων και των μνημείων της Πελοποννήσου στα τέλη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως τα κατέγραψαν τα μέλη της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά του 1829. Αποτελεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.


Ως ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης των πληροφοριών επιλέχθηκε ο χάρτης της Πελοποννήσου στην τελική του έκδοση (Παρίσι, 1852), ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική επέκταση της εφαρμογής. Ο χάρτης έχει γεωαναφερθεί, ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση όλων των πληροφοριών που περιέχει. Σε αυτόν έχουν επίσης ενταχθεί τα ποικίλα και διάσπαρτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι γεωγράφοι και οι αρχιτέκτονες της Γαλλικής Αποστολής, όπως τα γεωδαιτικά και υψομετρικά δεδομένα, η απογραφή του πληθυσμού του 1829/1832, και τα εικονογραφικά τεκμήρια, ένα σύνολο 6.000 περίπου δεδομένων γύρω από τη φύση, τους κατοίκους και τις αρχαιότητες της Πελοποννήσου.


Αναλυτικότερα, η εφαρμογή περιλαμβάνει την απογραφή των οικισμών και του πληθυσμού, την αποτύπωση του δικτύου των επικοινωνιών και των υδάτινων πόρων, των μνημείων και των ερειπίων, καθώς και γεωδαιτικά και υψομετρικά δεδομένα. Τα συστηματικά αυτά απογραφικά στοιχεία συμπληρώνονται από την εικονογραφική τεκμηρίωση των Τμημάτων Φυσικών Επιστημών και Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής της Αποστολής, όπως απόψεις πόλεων, τοπία, τοπογραφικές αποτυπώσεις, αλλά και τα αρχαία μνημεία όπως τα είδαν τότε μαζί με τις σχεδιαστικές αποκαταστάσεις της αρχικής τους μορφής. Τέλος, επιλεγμένα αποσπάσματα από τις εκδόσεις της Αποστολής παρέχουν συμπληρωματικά στοιχεία για την κατάσταση του τόπου, τις συνθήκες της εξερεύνησης, και τα ενδιαφέροντα των μελών της Αποστολής.


Στη εφαρμογή περιλαμβάνεται ακόμη μια ψηφιακή έκδοση του Άτλαντα του Τμήματος Φυσικών Επιστημών (1831-1835), ο οποίος δεν υπήρχε στο διαδίκτυο, καθώς και ένα ταξιδιωτικό αφήγημα, που παρουσιάζει τις διαδρομές των δύο Τμημάτων της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στην Πελοπόννησο του 1829 με τη μορφή ταξιδιωτικών ημερολογιακών σημειώσεων. Τέλος, η εφαρμογή περιλαμβάνει τον Δρομοδείκτη του 1828, στον οποίο καταγράφεται αναλυτικά το δίκτυο των επικοινωνιών της εποχής και οι μεταξύ των τόπων αποστάσεις.

Τα τοπωνύμια αποδίδονται όπως εμφανίζονται στις πηγές.

 

Επιστημονικός υπεύθυνος: Γιώργος Τόλιας (Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Μέλη ερευνητικής ομάδας ΙΙΕ/ΕΙΕ: Ευγενία Δρακοπούλου (Διευθύντρια Ερευνών), Ουρανία Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών), Γιώργος Τόλιας (Διευθυντής Ερευνών)
Χαρτογραφική ανάλυση - τεκμηρίωση: Ελένη Γκαδόλου (μεταδιδακτορική υπότροφος ΙΚΥ)
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Σαΐτας
Ψηφιακή εφαρμογή: ΠΑΥΛΑ Α.Ε.


Newsletter



Η Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016