gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ιστορικό της ΕΕΟΙ

H Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας (ΕΕΟΙ) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1990.

Ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας είναι (με αλφαβητική σειρά): Έ. Αβδελά, Χρ. Αγριαντώνη, Σ. Ασδραχάς, Θ. Βερέμης, Ζ. Δεμαθάς, Γ. Δερτιλής, Λ. Δρακάκη, Μ. Δρίτσα, Α. Ιγγλέση, Λ. Καλλιβρετάκης, Β. Καρδάσης, Ε. Καρούζου, Β. Κρεμμυδάς, Λ. Μαυρομμάτης, Ν. Μέλιος, Γ. Μητροφάνης, Ι. Μίνογλου, Ν. Μπακουνάκης, Ε. Μπουρνόβα, Ν. Παντελάκης, Απ. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαθανασόπουλος, Ν. Παπαλεξανδρή, Αδ. Πεπελάσης, Σ. Πετμεζάς, Π. Πιζάνιας, Β. Πρόντζας, Μ. Ρηγίνος, Θ. Σακελλαρόπουλος, Γ. Σταθάκης, Χ. Φλάϊσερ, Μ. Χρ. Χατζηιωάννου, Χρ. Χατζηιωσήφ, Μ. Ψαλιδόπουλος.

Πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας ήταν ο Γιώργος Δερτιλής και δεύτερος πρόεδρος, κατά χρονική σειρά, ήταν ο Σπύρος Ασδραχάς.

 

Η δραστηριότητα της ΕΕΟΙ ατόνησε για ένα χρονικό διάστημα. Η ΕΕΟΙ ανασυγκροτήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία των μελών της. Η ανάγκη της εκ νέου ενεργοποίησης της Εταιρείας αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση τον Ιανουάριο του 2008, στην οποία συγκροτήθηκε προσωρινή συντονιστική επιτροπή (Ε. Μπουρνόβα, Τζ. Χαρλαύτη, Μ. Χρ. Χατζηιωάννου) με σκοπό την διενέργεια αρχαιρεσιών.  Μετά από αρχαιρεσίες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΟΙ  για το διάστημα 2008-2010 είχε ως εξής:

Πρόεδρος: Χριστίνα Αγριαντώνη

Αντιπρόεδρος: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Γραμματέας: Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου

Ταμίας: Ευγενία Μπουρνόβα

Μέλη: Βασίλης Καρδάσης, Σωκράτης Πετμεζάς, Τζελίνα Χαρλαύτη

 

Στο μεταξύ με πρωτοβουλία ορισμένων μελών της ΕΕΟΙ και με στόχο την ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου γύρω από την Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία δημιουργήθηκε το 2004 ο ιστότοπος Ηλεκτρονικό Δελτίο Οικονομικής Ιστορίας (ΗΔΟΙΣΤΟ). Ήταν μια πρωτοβουλία καθηγητών της οικονομικής ιστορίας σε ελληνικά πανεπιστήμια (Κ. Κωστής, Ι. Μίνογλου, Σ. Πετμεζάς, Τζ. Χαρλαύτη, Μ. Ψαλιδόπουλος).

Το ΗΔΟΙΣΤΟ (http://www.hdoisto.gr) είχε ως στόχο την παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης για τη διδασκαλία και την έρευνα στο πεδίο της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Παράλληλα, φιλοδοξούσε να συμβάλει στην αναζωπύρωση του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ιστορικών, οικονομολόγων και ερευνητών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και θεωρητικές παραδόσεις και μέσα από τη λειτουργία του  Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας. Την οργάνωση του Σεμιναρίου ανέλαβε το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2004 έως τον Μάιο 2008 ανά δεκαπενθήμερο (http://www.uadphilecon.gr/UA/content/gr/Article.aspx?office=17&folder=564&article=854).

H ομάδα του ΗΔΟΙΣΤΟ πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα συμπόσιο οικονομικής Ιστορίας το 2008. Ο Σωκράτης Πετμεζάς, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η Τζελίνα Χαρλαύτη, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανέλαβαν να το υλοποιήσουν και συγκάλεσαν στο Ρέθυμνο το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας με θέμα «Θεωρητικές αναζητήσεις και εμπειρικές έρευνες» (10-13 Δεκεμβρίου 2008) με την φιλοδοξία να προσφέρει την ευκαιρία για να επανα-συσπειρωθεί το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό και να συμβάλει στην αναζωογόνηση του επιστημονικού διάλογου και της κριτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο αυτό μεταξύ ιστορικών, οικονομολόγων και ερευνητών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και θεωρητικές παραδόσεις. Φορείς διοργάνωσης του Συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας(http://hdoisto.gr/gr/activities/conferences-archive/2008-conference/).

Newsletter



Η Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016