gr gr Ελληνικά en en English
f S
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Σεμινάρια

Ακαδημαϊκό Έτος:

5ο Σεμινάριο: Ανδρέας Κακριδής, "Κυριάκος Βαρβαρέσος: Η βιογραφία ως οικονομική ιστορία"
26-02-2018
Ομιλητής:
Κακριδής Ανδρέας (Τράπεζα της Ελλάδος)
Σχολιασμός:
Σωκράτης Πετμεζάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

 

Περίληψη

Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στο χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής του 20ου αιώνα. Καθηγητής και ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών κατά την πτώχευση του 1932, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1933-46), Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού (1941-43), Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη μετά τον πόλεμο (1945) και οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πλαστήρα, το 1952, οπότε και έγραψε την περίφημη Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος, ο Βαρβαρέσος συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, ήταν παρών σε όλες τις κρίσιμες διεθνείς οικονομικές συναντήσεις: από το Συνέδριο της Ειρήνης το 1919 μέχρι το Bretton Woods, το 1944. Διαπραγματεύτηκε το ελληνικό χρέους, τις εμπορικές συμφωνίες του μεσοπολέμου, τη μεταπολεμική βοήθεια και την αρχιτεκτονική των διεθνών νομισματικών σχέσεων. Απέκτησε τη φήμη του οξυδερκούς εμπειρογνώμονα και του ακριβοδίκαιου συνομιλητή. Στηρίχθηκε σε αυτή τη φήμη, το 1946, για να εκλεγεί στο πρώτο Συμβούλιο Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1957.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της βιογραφίας του Κ. Βαρβαρέσου από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ομιλία παρουσιάζει τα ευρήματα μιας πολυετούς έρευνας, που στόχο δεν έχει να αφηγηθεί μόνο τη ζωή ενός οικονομολόγου, αλλά να ερμηνεύσει – μέσα από τη ζωή αυτή – σημαντικά περιστατικά, διλήμματα και αποφάσεις πολιτικής. Έτσι, η βιογραφία φιλοδοξεί να συμπληρώσει, ενίοτε και να αμφισβητήσει τις γνώσεις μας για σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Χρόνος και τόπος: Δευτέρα 26.2.2018, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθ. συνεδριάσεων, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»).

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.4ο Σεμινάριο: Juan Carmona Zabala, "Between Politics and Advertising: Promoting Greek Tobacco Exports in the Interwar Period"
12-02-2018
Ομιλητής:
Carmona Zabala Juan (υποψ. διδάκτορας University of California, San Diego - Center for Hellenic Studies)
Σχολιασμός:
Socrates Petmezas (University of Crete)

Χρόνος και τόπος: Δευτέρα 12.2.2018, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθ. σεμιναρίων, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»).

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.3ο Σεμινάριο: Ελευθερία Ζέη, "Εμφυτεύσεις και κοινωνικοί μετασχηματισμοί στις Κυκλάδες, 17ος-18ος αιώνας"
18-12-2017
Ομιλητής:
Ζέη Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Σχολιασμός:
Νίκος Καραπιδάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Περίληψη

Η εμφύτευση δένδρων και τα δικαιώματα του καλλιεργητή στη γη και την παραγωγή που απορρέουν απ’ αυτήν, αποτελούν ένα από τα βασικά πεδία οικονομικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων και μετασχηματισμών στον αγροτικό χώρο. Η μελέτη των εμφυτευτικών συμβολαίων που σώζονται στα νοταριακά αρχεία των Κυκλάδων του 17ου και 18ου αιώνα, και κυρίως των συμβολαίων που αφορούσαν την αμπελοκαλλιέργεια, αναδεικνύει κάποιες λιγότερο γνωστές όψεις των νησιών σε μια κρίσιμη μεταβατική  περίοδο της ιστορίας τους. Η μεταβολή στις σχέσεις ιδιοκτήτη και εμφυτευτή και η αλλαγή στην αντίληψη και τον ρόλο του αγροτικού συμβολαίου αντανακλούν τους διαφορετικούς τρόπους κατοχής και εκμετάλλευσης της γης που έφεραν οι πολλαπλές κυριαρχίες στα νησιά αλλά και τους μετασχηματισμούς που φέρνει στις νησιωτικές κοινωνίες ο 18ος αιώνας.

Χρόνος και τόπος: Δευτέρα 18.12.2017, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθ. συνεδριάσεων, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»).

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.2ο Σεμινάριο: Constantine Ardeleanu, "Technology Transfer, Transnational Bureaucracy, and the Making of a Security Regime in the Danube Delta (19th-20th Centuries)"
30-10-2017
Ομιλητής:
Ardeleanu Constantine (Πανεπιστήμιο Γαλατσίου & New Europe College, Institute for Advanced Study, Βουκουρέστι)
Σχολιασμός:
Δημήτρης Κοντογεώργης (ΕΑΠ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Abstract

This paper focuses on the development of Danubian trade and shipping after the establishment of the European Commission of the Danube in 1856, by the decision of the Treaty of Paris. This international institution underwent an impressive technical and administrative program that contributed to the transformation of the Lower Danube into a secure and prosperous transportation corridor. The Greek seafarers were the most important actors of Danubian navigation. On the basis of the archives of the Danube Commission, this paper aims to refer to the fields in which navigation was modernized, using statistical data to exemplify the transition from sail to steam and how the engineers coped with the ever-larger tonnage of the vessels plying on the Lower Danube.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Χρόνος και τόπος σεμιναρίου: Δευτέρα 30.10.2017, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθ. συνεδριάσεων, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»).

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.1ο Σεμινάριο: Άγγελος Νταλαχάνης, "Ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη ιστορία: Έλληνες εργαζόμενοι στην Compagnie universelle du canal maritime de Suez"
09-10-2017
Ομιλητής:
Νταλαχάνης Άγγελος (Γαλλική Σχολή Αθηνών)
Σχολιασμός:
Σοφία Αυγερινού-Κολώνια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Λήδα Παπαστεφανάκη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Περίληψη

Με ποια κριτήρια παίρνει αποφάσεις ο εργαζόμενος μιας πολυεθνικής επιχείρησης όταν αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών ανακατατάξεων στις οποίες εμπλέκονται οι χώρες υποδοχής και καταγωγής του; Προτάσσει το προσωπικό, το οικογενειακό, το εταιρικό ή το εθνικό συμφέρον; Διοικητικά έγγραφα και επιστολές από τους ατομικούς φακέλους Ελλήνων εργαζομένων στην Εταιρεία της διώρυγας του Σουέζ που φυλάσσονται στα γαλλικά εθνικά αρχεία του κόσμου της εργασίας (Archives nationales du monde du travail), μάς επιτρέπουν να φωτίσουμε την προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή πορεία αυτών των Ελλήνων της Αιγύπτου καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας όπως ήταν η εθνικοποίηση της Εταιρείας και η κρίση του Σουέζ του 1956. Η στενή σχέση ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη ιστορία αναδεικνύει τους δεσμούς που αυτοί ανέπτυξαν με τις χώρες καταγωγής και υποδοχής καθώς και με μια Εταιρεία «οικουμενική», η οποία, όταν παραδόθηκε στην ναυσιπλοΐα το 1869, άλλαξε τον τρόπο που ο άνθρωπος ταξίδευε και διεξήγαγε εμπορικές συναλλαγές.

Χρόνος και τόπος: Δευτέρα 9.10.2017, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών( Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, 5ος ορφ., μεγάλη αίθουσα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, αρ. 524, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός)

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.NewsletterΗ Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016