gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Σεμινάρια

7o Σεμινάριο: Χαράλαμπος Γάσπαρης, "Οι επαγγελματίες της μεσαιωνικής Κρήτης: Εξειδίκευση και απασχόληση"


14-05-2018
Ομιλητής:
Γάσπαρης Χαράλαμπος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Σχολιασμός:
Νίκος Καραπιδάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Περίληψη

Αν και η οργάνωση της Κρήτης μετά την κατάκτησή της από τη Βενετία στις αρχές του 13ου αι. στηρίχτηκε κατ’ εξοχήν στη γη και την εκμετάλλευσή της, ωστόσο η μεγάλη τομή για το νησί υπήρξε η ανάπτυξη των πόλεων και της αστικής οικονομικής δραστηριότητας ήδη κατά το πρώτο μισό του ίδιου αιώνα.

Από τα έγγραφα της εποχής αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα τον μεγάλο αριθμό επαγγελματιών στον Χάνδακα, το εύρος της επαγγελματικής εξειδίκευσης, τους τρόπους με τους οποίους καθόριζαν την επαγγελματική τους σχέση με τον πελάτη, την αμοιβή τους, τις ιδιαίτερες μεθόδους κάθε επαγγέλματος, το χρόνο που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση κάποιων εργασιών, τα πρωτεύοντα για την εποχή και το χώρο επαγγέλματα, τις εργασίες που είχαν περισσότερη ζήτηση, το χώρο στον οποίο κινούνταν οι επαγγελματίες (αστικός – αγροτικός), την εθνότητα και το φύλο τους, την οικογενειακή παράδοση, ακόμη τη σχέση με τους μαθητευόμενους που έμπαιναν στο εργαστήριο και την υπηρεσία τους, τις υποχρεώσεις μαθητή και δάσκαλου-τεχνίτη, τη διάρκεια της μαθητείας και άλλες πολλές επιμέρους πληροφορίες.

Το πλήθος των επαγγελματιών αυτών που δραστηριοποιούνταν στον Χάνδακα, και σε διαφορετικό βαθμό στις άλλες πόλεις της Κρήτης, καθώς και στα χωριά του νησιού, μάς κάνει να αναρωτηθούμε αν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες ήταν «πλήρους απασχόλησης» ή όχι, αν δηλαδή ασκώντας το επάγγελμά τους κάλυπταν όχι μόνο τον διαθέσιμο για εργασία χρόνο τους αλλά και τις βασικές τους οικονομικές ανάγκες, και αν λειτουργούσε ο ανταγωνισμός της αγοράς, και πώς αυτό αν ίσχυε επηρέαζε εντέλει την τοπική οικονομία.

 

Χρόνος και τόπος: Δευτέρα 14.5.2018, ώρα 16.00-19.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθ. συνεδριάσεων, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»).

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




Επιστροφή

Newsletter



Η Δράση Αναβάθμιση και Ανανέωση του ιστοχώρου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016