gr gr Ελληνικά en en English
f
ShareThis
Javascript must be enabled to continue!

Announcements

"Τα οικονομικά του Αγώνα - Φορολογία και κράτος", ερευνητικό έργο του ΕΙΕ

26-03-2021 14:55

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) δημοσιεύει για πρώτη φορά επεξεργασμένα στο διαδίκτυο φορολογικά τεκμήρια από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Τα οικονομικά του Αγώνα: Φορολογία και Κράτος» εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν συστηματικά τεκμήρια από τα έτη 1822 και 1829 που προσφέρουν δύο σημεία θέασης: ένα στην αρχή της οργάνωσης του δημοσιονομικού συστήματος και ένα στα χρόνια της καποδιστριακής διακυβέρνησης. Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». 
Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε συστηματικά τον τελευταίο χρόνο, για να εντοπίσει δημοσιονομικά κατάστιχα φορολογικού χαρακτήρα, που συντάχθηκαν στα χρόνια της Επανάστασης, και να τα επεξεργαστεί με δυναμικό τρόπο. Στην ιστοσελίδα του έργου περιλαμβάνονται δημοσιονομικά στοιχεία για 28 επαρχίες, 841 οικισμούς ή θέσεις ενώ 667 πρόσωπα που μετείχαν στις δημοπρασίες προσόδων των ετών 1822 και 1829 καταγράφονται αναδεικνύοντας την οργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. 
Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε ο Βαγγέλης Σαράφης, ιστορικός, υπ. δρ. του ΕΚΠΑ, τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής υλοποίησε ο Γιώργος Χιώτης, αρχαιολόγος-ιστορικός. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ. 
Επισκεφτείτε τον ερευνητικό ιστότοπο και ανακαλύψτε πληροφορίες και τεκμηριωτικό υλικό για τις απαρχές της δημοσιονομικής συγκρότησης του ελληνικού κράτους, καθώς και ευρύτερα για τα οικονομικά του Αγώνα επιλέγοντας την παρακάτω διεύθυνση: https://www.finances1821.eu/


Newsletter



Action and update of the Greek Economic History Association website, is funded by the Ioannis S.Latsis Public Benefit Foundation, under the 2016 Support Program for Scientific Companies